{ "title": "Rahim Ultrasonu", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Ultrasonu-29828.jpg", "date": "21.01.2024 12:32:41", "author": "özlem koç", "article": [ { "article": "Rahim ultrasonu, rahim içini ultrason ile daha net görülmesini sağlayan işlemdir. Rahim ultrasonu regl kanamasının bitmesinden beş gün sonra çekilir. Regl döneminde rahim ultrasonu çekmek net bir bilgi vermez. Regl kanaması döneminden beş gün sonra çekilmesinin sebebi işe hamilelik olup olmamasıdır. Hamilelik durumu var ise rahim ultrasonu sırasında fetusa zarar verilir. Bundan dolayı regl kanamasının bitmesi gerekir.

Rahim ultrasonuna gelen hastanın aç veya tok olması gibi bir kural konulmaz. Ayrıca anestezi uygulaması yapılmasına gerek yoktur fakat nadiren bazı hastalara anestezi yapılır. Anestezi uygulanacak hastanın ise aç karnına gelmesi gerekir. Rahim ultrasonu işlemi ağrılı bir işlem değildir. Fakat birçok hasta bu uygulamaya korkulu girdikleri için yarım saat önceden ağrı kesici ilaç içmeleri tavsiye edilir.

Rahim ultrasonu nasıl çekilir?

İşlem radyoloji uzmanı veya kadın doğum uzmanı tarafından yapılmaktadır. İşlem en az 5 en uzun 30 dakika sürmektedir. Hasta gerekli pozisyonda masaya yatırılır. Rahim ultrason çekimi ağrısız bir işlemdir. Öncelikle hastanın rahim ağzı antiseptik solüsyon yardımıyla temizlenir. Daha sonra rahim ağzına kanül yerleşimi yapılır. Bu kanül yardımıyla rahime sıvı verilir. Bu sıvı sayesinde rahim içi daha net görülür. Daha sonra pro adlı cihaz rahim içine yerleştirilir. Uygulama bittikten sonra rahim ağzına yerleştirilen bütün aletler alınır ve işlem tamamlanır. Rahim ultrasonu işlemi bittikten sonra hastanın masadan hemen kalkmaması önerilir.
" } ] }