{ "title": "Rahim Yapısı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Yapisi-68272.jpg", "date": "21.01.2024 15:30:34", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Rahim yapısı, Bebeğin içinde gelişip büyüdüğü, zamanı gelince de bebeğin doğumunu gerçekleştiren organdır. Rahim yapısı doğum yapan kadınlarla yapmayanlar arasında farklıdır. Doğum yapan kadınlarda yapmayanlara nazaran 1-2 cm daha uzun hem de 10-15 gram daha ağırdır. Bunun sebebi rahim, doğuma kadar bütün hamilelik süresince bebekle birlikte büyür. Yaş ilerledikçe menopoz dönemi yaklaştıkça bu durum değişir tekrar tersine döner ve küçülmeye başlar. Rahim bebekle birlikte büyürken hamilelik sonunda ağırlığı 1 kg kadar ulaşır. Organ içinde organ oluşan tek yer rahimdir. Plasenta, gebelik sırasında rahim içinde oluşur. Hamilelik sırasında bebeğin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan her şey plasenta sayesinde olur. Doğum gerçekleşene kadar bebeği besler.

Rahim yapısı tamamen kastan oluşan bir yapıdır. Bu kaslar vücuttaki en güçlü kas yapısına sahiptir diyebiliriz, hamilelik sırasında bebeğin gelişimiyle birlikte gelişerek bebeği tutmak için dahada güçlenir. Gebelik bittiğinde bebeğin dışarı atılması için kasılma hareketi yaparak doğumun gerçekleşmesine yardımcı olur.

Rahim bölümleri nelerdir?
Rahim yapısı, güçlü kaslardan oluştuğu gibi kendini koruma özelliği de vardır. Örneğin ağız kısmındaki salgı bezleri sayesinde bir sıvı salgılar. Bu sıvının görevi dışarıdaki mikropların rahim içine geçmesini önler bir set görevi üstlenir. Rahim menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak kendini yeniler ve bebeği besleyip geliştirecek kadar doku meydana getirir. Eğer gebelik oluşmazsa bu dokuyu dışarı atar, böylece kadında aylık adet döngüsü yaşanmış olur.
" } ] }