{ "title": "Rahimde Kanama", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Kanama-81928.jpg", "date": "20.01.2024 10:20:00", "author": "Sema KÜÇÜK", "article": [ { "article": "Rahimde kanama, günümüzde birçok kadında görülen bir rahatsızlıktır. Adet döneminde yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonu rahmin iç taraftaki yüzeyini kaplayan endometrium dediğimiz tabakada bazen değişikliklere uğrar. Bir yılda her ay adet döneminin başlamasından sonra yaklaşık olarak 13-15 gün sonunda iki yumurtalıktan herhangi birinde yumurta serbeste bırakılır. Bu durumun adı yumurtlama olarak bilinir. Yumurta kadın kanalından herhangi birinin içine girip sperm ile dölleneceği yere ulaşmaya çalışır. Yumurtanın döllenmediği yerde gebelik oluşmaz ve hormon düzeyleri azalmaya başlar. Azalma devam edince rahmin içinde gelişme gösteren doku dökülmeye başlar. Rahimde kanama anormal şekilde seyrederse mutlaka doktorunuzdan yardım alın. Eğer rahimde kanama nedeni bulunursa anormal olarak seyreden rahimde kanama uygun tedavi yöntemiyle başarılı bir şekilde devam eder.

Eğer tedavilere rağmen hala devam eden rahimde kanamalarınız var ise cerrahi müdahaleler uygulanarak tedaviye devam edilir. Bu dökülme her ay gerçekleşen âdet kanaması dönemi olarak ifade edilir. Rahimde meydana gelen anormal kanamaların birçok nedeni vardır. Doktorunuza başvurduğunuzda sizin yaşınızda sık olarak görülen rahimde kanama nedenlerinden birini sizde teşhis edecektir. Bu nedenlerden bazıları çok önemli olmayan ve kontrol altına alınabilecek nedenlerdir. Bazı kanamalar ise ciddi boyutta olabilir. Bazı kadınlarda rahimde kanama hormonal olarak da gerçekleşebilir. Kişinin vücudunda salgılanan hormonların testleri yapılır ve hastalığın tanısı koyulabilir. Rahimde kanama bazen başka nedenlerden dolayı da gerçekleşebilir.

Rahimde Kanama Başka Hangi Nedenlerden Kaynaklı Olabilir?
Rahimde Kanama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Normal olarak gelişmeyen rahimde kanama tedavisi, kişinin yaşına, kanamanın şiddeti ve boyutu gibi faktörler tedavinin yöntemini ve seyir süresini etkileyebilir. Rahimde kanama tedavisi hormon tedavisi ve ilaç tedavisi yöntemleri ile gerçekleşebilir. Bunların yanında cerrahi müdahaleler ile de tedavi gerçekleşebilir. Tedavisi süreci başlamadan önce gebelik durumunuz var ise doktorunuz tedaviye başlamadan önce gerekli testleri yapmasında yarar vardır. Her zaman ve her boyutta oluşan rahimde kanamalar kesinlikle ciddiye alınması gereken bir durumdur. Adet dışında gerçekleşen kanamalar dikkate alınmalıdır ve tanısı koyulmalıdır. Eğer âdet kanaması dışında rahimde kanama meydana geliyor ise en kısa sürede geciktirmeden bir jinekoloğa başvurulmalı ve uygun bir tedavi yöntemi ile tedaisi yapılmalıdır. Sonuç olarak rahimde kanama nedeninin altında yatan hastalığın ya da durumun ne olduğunun anlaşılması gerekir.
" } ] }