{ "title": "Rahimde Kist Ameliyatı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Kist-Ameliyati-21786.jpg", "date": "20.01.2024 12:35:10", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Rahimde kist ameliyatı. Hemen hemen bütün bayanlarda, yaşamlarının belirili dönemlerinde çeşitli büyüklüklerde rahim kistleri ortaya çıkabilmektedir. Ortaya çıkan bu rahim kistlerinin değişik tipleri bulunmakla beraber, bazı kist türleri genel olarak herhangi bir belirti göstermez ve tedavi gerektirmezler. Rahim kistlerin de sıklıkla rastlanan şikâyetler ise genel olarak kasık ağrıları, cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan ağrılar, rahmin de bulunduğu karın bölgesinde baskı yapılıyormuş hissi ve adet düzensizlikler olmaktadır.

Ameliyat gerektiren kistlerin belirtileri nelerdir?

Rahimde ortaya çıkan hormon düzensizliklerine bağlı bazı kist türleri basit kistler olarak tanımlanır, fakat çeşitli sebeplerle ortaya çıkan hormon bozuklukları sebebi ile, yumurta taşıyan bu sıvı dolu kesecik çatlamadan sabit kalır veya büyüme sürecini devam ettirerek basit kist halini alır. Oluşan bu kistler aşırı büyüme göstermedikleri sürece ağrı gibi herhangi bir belirti vermezler ve çoğunlukla kendiliğinden kaybolurlar. Anormal büyüme eğilimi gösteren bazı kistlerin patlaması durumunda, karın ve kasık ağrılarına neden olabilirler. Genellikle aşırı büyüme eğilimi gösteren bu kistler boyutları 5 ile 6 santimetrenin üzerinde bir büyüme göstermeleri durumunda, sapları etrafında dönme riskleri fazlalaşır. Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, yumurtalığın alınabilmesi ihtimali de olabileceğinden dolayı, böyle bir duruma meydan vermemek açısından, hekimler ilk belirtiler ortaya çıkmadan tedaviyi tercih etmektedirler. Rahimde oluşan bu kistlerin boyutları normalin üzerinde büyümüşse ve ultra sonografi taraması sonucunda farklı bazı özellikler gösteriyorsa, ortaya çıkan bu kistlerin kötü huylu olma ihtimali de göz önünde bulundurularak, tedavi edilmeleri bir gereklilik haline gelmektedir ve bu tedavi yöntemlerinden birisi de ameliyat seçeneği olmaktadır.

Rahim kist ameliyatı nasıl yapılır?

Hekimlerin rahim tümörleri ameliyatında en çok tercih ettikleri yöntemlerden birisi laparoskopi yöntemidir. Bu ameliyat yöntemi ile ameliyatı gerçekleştirilen bireyin herhangi bir şeklide karın bölgesi kesilmeden, ameliyat yapılabilmesidir. Bu ameliyat yönteminin sağladığı avantaj ise rahim kisti ameliyatı olan hastanın evine veya işine kısa bir süre içerisinde dönmesi ve ameliyat sonrasında ortaya çıkan şikâyetleri en aza indirmesidir. Diğer taraftan ortaya çıkan kistin yüksek oranda kötü huylu olma ihtimalinin ortaya çıkması durumunda, açık rahim kisti ameliyatı tercih edilmektedir. Genellikle rahim kistinin bulunduğu yumurtalığın tamamıyla dokusundan alınabilmesinin belirleyicisi, ortaya çıkan bu kistin türü, yapısı ve rahim içerisinde bulunduğu yer olmaktadır. Basit oluşumlu yumurtalık kistleri çoğu defa çevresindeki sağlam yumurtalık dokularından kolaylıkla alınabilmektedir. Rahim kist Kist ameliyatları sırasında hastaya genel anestezi uygulaması ile yapılan ameliyatlar olup, genel anesteziye bağlı olarak ortaya çıkabilecek bütün riskler, rahim kist ameliyatında da ortaya çıkabilmektedir. Doğru bir ameliyat tekniği uygulanması halinde, ameliyata bağlı olarak ortaya çıkan riskler çok daha az görülmektedir.
" } ] }