{ "title": "Rahimde Kist", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Kist-19483.gif", "date": "19.01.2024 05:17:13", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Rahimde kist, rahim duvarındaki kaslı dokuda meydana gelen kistlere verilen addır. Rahim yüzü ya da boşluğa doğru büyüyen kistler küçükse herhangi bir şikâyete ve kaygıya neden olmaz. Rahim kistleri büyüklük ve durumlarına göre farklılık gösterir. Oluşan bazı kistler zamanla kansere dönüşebilir. Bu kistler zamanla dışarıdan bakıldığında fark edilebilir.

Rahim kisti belirtileri nelerdir?
Rahim kisti neden olur?
Rahim kisti tedavisi nasıl yapılır?

Rahim kisti tedavisi hastanın gelecekte gebelik isteyip istememesine bağlı olarak değişik şekillerde yapılabilir.

Miyomejtami: Rahim kistinin tamamen alınmasını sağlayan bir ameliyat türüdür. Ameliyatta yalnızca kist alınmışsa kadın doğurganlık özelliğini kaybetmez.

Histerektomi: Kistle beraber rahim tamamen alınır. Eğer rahim kisti çok fazla büyümüşse histerektomi kaçınılmaz olur. Ameliyat laparotomik ya da laparoskopik yöntemler kullanılarak gerçekleştirilir. Operasyondan sonra artık kadın doğurganlık özelliğini kaybetmiştir.

Hormon tedavisi: Bazı vakalarda hormon tedavisi rahim kistini küçültmek için faydalı olabilir. Hasta için oldukça avantajlı bir yöntemdir. Cerrahiye gerek kalmaz, rahim kisti üzerinde birden fazla kan damarı vardır. Hormon tedavisiyle hastada kanama riski gelişmez. Tedavi sonrası ameliyata ihtiyaç duyulursa ameliyat anında hastaya daha az anestezi uygulanır ve ameliyat daha kısa sürede gerçekleştirilir. Dezavantajları ise hastada kemik kaybı, damar genişliğine neden olabilmesidir. Bu dezavantajlardan dolayı tedavi uzun süre uygulanamaz.

Rahim atardamar embolizasyonu: Tedavi sayesinde rahim kistini besleyen damarlar tıkanır, kan dolaşımı kesilerek rahim kistleri tedavi edilir.

Yüksek enerjili ultrason dalgaları: Rahim kisti dokularını ortadan kaldırmak amacıyla ultrason dalgalarından yardım alınabilir. Ultrason dalgaları rahim kistlerini küçültmek için etkili olabilir.

Miyoliz: Rahim kistini besleyen damarlara elektrik uygulanır. Lazer ya da aşırı soğuk kullanılarak yakma işlemi yapılır. Rahim kistinin küçülmesini sağlayan bir tedavi olsa da günümüzde fazla tercih edilmemektedir.

Rahimde kist bazı durumlarda hiçbir belirti vermeden devamlılığını sürdürebilir. Rutin bir muayene sırasında tesadüfen fark edilen ufak kistler izlemeye alınır. Eğer kist hastada aşırı kanama ve daha farklı şikâyetlere yol açıyorsa mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Kist ameliyat ya da diğer yöntemlerle tedavi edilse bile ileride tekrarlama olasılığı yüksektir.
" } ] }