{ "title": "Rahimde Kitle Ameliyatı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Kitle-Ameliyati-89869.jpg", "date": "20.01.2024 04:10:25", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Rahimde kitle ameliyatı; kadınların çoğunlukla yaşadığı rahatsızlıklardan biri de yumurtalıklarda kitle meydana gelmesidir. Değişik türden hücre barındıran yumurtalık organı dokusu, embriyonik dönemden başlayarak birçok hormonun etkisi altında bulunmaktadır. Bu değişik türden hücreler çeşitli etkenlerin etkisi ile büyüyebilir ve kitle haline gelebilirler. Kitleler içerisindeki hücre türüne bağlı olarak hormon veya benzeri meddeler salgılayabilirler. Bütün hücreler değişik miktar ve yapılarda sıvı salgılamaktadırlar. Bu sıvılar sürekli emilirler ve yeniden yapılırlar. Vücutta bulunan bütün dokularda kitle meydana gelebilir. Fakat yumurtalık dışındaki kitleler daha çabuk ve kolay belirti verebilirler. Bunun sebebi ise diğer organlarda meydana gelen kitleler, bu organların fonksiyonlarını bozmalarından kaynaklanmaktadır.

Jinekolojik muayene, rahimdeki kitlenin tanısı bakımından çok önemlidir. Jinekolog Uzman tarafından rahimdeki kitlenin büyüklüğü, lokasyonu, kistik veya solid yapıda meydana gelişi, hareketli veya yapışık olup olmadığı çok önemlidir.

Rahimde kitle ameliyatı öncesi yapılması gerekenler

Ameliyata hazırlık olarak bazı tetkikler yapılmalıdır. Bu tetkikler; idrar, kan, kalp grafiği gibi. Ameliyat öncesi, rahim bölgesinden parça alınarak biyopsi yapılabilir. Enfeksiyonu engellemek için antibiyotik alınabilir.

Rahimde kitle ameliyatı nasıl yapılır?

Aşağı karın bölgesinden rahime erişebilmek için ciltte bir kesi yapılmaktadır. Rahmin büyüklüğü ve cerrahi müdahalenin sebebine bağlı olarak kesi yatay veya dikey olabilmektedir. Kesi açılarak rahimdeki kitle alınarak, tedavi sürecine geçilmektedir. Kesi yapılarak yapılan rahimde kitle ameliyatı diğer ameliyatlara göre iyileşme süreci daha uzundur. Kesi yapılarak yapılan ameliyatların birçok avantajları bulunmaktadır. Uzman hekimin rahim, döl yatağı ve diğer birtakım karın bölgesi iç organlarını görüp daha iyi değerlendirmesini sağlayacaktır. Özellikle çok büyük kitlelerde ve kanser şüphelerinde çok güzel bir yöntem olmaktadır.

Rahimde kitle ameliyatı aynı zamanda kapalı operasyon ile de yapılmaktadır. Cerrahi müdahale kısmi olarak veya tamamı laparoskop ile yapılmaktadır. Laparoskop aleti, ışıklı, mercek sisteminden oluşan ince şekilli bir alettir. Çok küçük bir kesi ile alet karın kısmına sokulur. Uzman hekim hastanın karnındaki iç organlarının laparoskop yardımı ile büyütülmüş şekilde ekranda görülmektedir. Bu yöntem ile yapılan rahimde kitle ameliyatının iyileşme süresi daha kısadır. Hasta kısa zamanda iyileşir ve eski sağlığına kavuşmaktadır.
" } ] }