{ "title": "Rahimde Kitle", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Kitle-63566.gif", "date": "21.01.2024 09:13:21", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Rahimde kitle, Rahim içinde gelişen anormal büyümeler olarak adlandırılır. Kitleler, rahim içinde rahim ağzında ya da yumurtalıklar üzerinde görülebilir. Bazen adet dönemine yakın zamanlarda yapılan ultrason görüntülemelerinde rahim içinde gelişen kan pıhtıları kitleymiş gibi algılanmakta bu pıhtılar sıklıkla adet ile vücuttan atılmaktadır ya da pıhtılaşmanın atılamadığı durumlarda kan sulandırıcı ilaçlar ile atılması kolaylaştırılmaktadır. Fakat bazı durumlarda rahimde kitle varlığı rahim içinde gelişen hücre bozulmaları ile ortaya çıkabilir. Rahim içinde sebebi bilinemeyen bir şekilde artan hücre sayısı, ilaç kullanımına bağlı gelişen yan etkiler, hormon sisteminde hızlı seyreden değişiklikler, kürtaj ya da doğum sonrası rahim içinde kalan parçalar, HPV virüsü gibi enfeksiyonlar kitle oluşmasına müsait ortamlar yaratabilir. Kişi rahim bölgesinde ağrı, şişlik ya da huzursuzluk hissedebilir. Rahimde kitle varlığında sıklıkla ay içinde adet dışı kanamalar gözlenir. Rahim kitleleri tedavi edilebilir rahatsızlıklardır.

Rahimde kitle türleri

Rahimde kitle iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. Kitle sert bir yapıya sahip olabildiği gibi yumuşak yapılı ve değişken olabilir. Agresif karakterli hızla büyüyen kitlelerin yanı sıra uzun süre bulunduğu bölgede metastaz yaparak gelişen kitleler olabilir. Hormon bozukluğu tedavisinde aniden artış gösteren östrojen ya da progesteron seviyeleri rahim içinde hücrelerin normalden fazla büyümesine neden olarak 'endometrial hiperplazi' adı verilen kitlelere neden olabilmektedir. Karaciğer ya da akciğer üzerinde gelişen kötü huylu kitleler bazı durumlarda kendilerini vücudun farklı bölgelerine kopyalayabilir. Vücudun başka bölgesinde ortaya çıkan kitlelere bağlı olarak rahim içinde kitleler gelişebilir.

Rahimde kitle tedavisi nasıl yapılır?

Rahimde kitle tedavisi öncelikle kitlenin türünün teşhis edilmesiyle yapılabilir. Teşhis, doktorun uygun göreceği Smear testi, PAP testi, rahimdeki kitlenin biyopsisi, kitlenin patolojik taraması, rahim duvarında kalınlığın incelenmesi gibi uygun yöntemlerden biri ya da birkaçı gerçekleştirildikten sonra konulmaktadır. Teşhisin ardından kitlenin türüne göre ilaçlı tedavi yöntemleri ya da cerrahi operasyonu içeren bir dizi tedavi yönteminden uygun olan belirlenerek yapılır. Kitlenin hormon bozukluğuna ya da yumurtlama bozukluğuna bağlı olduğu durumlarda doktor direk kitleye müdahale etmek yerine kitleye neden olan sorunun tedavisine yönelerek kitlenin takip sürecini başlatabilir. Hormon bozukluklarına bağlı ortaya çıkan kitleler hormonlar dengelendikten sonra sıklıkla kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Bu yüzden kitlenin geçmişi iyi incelenmeli ve kitleye neden olan başka bir sağlık problemi olup olmadığı araştırılmalıdır. Uzun süre tedavi edilmeyen HPV virüsü gibi bazı enfeksiyonlar rahim duvarına yerleşerek rahim dokusunu bozar ve kansere sebep olan kitlelerin oluşmasına neden olabilir. Kanser hücreleri içeren kitle varlığında kişi kemoterapi benzeri tedaviler görebilir. Kemoterapi sonrası kanserli hücrelerin olduğu kitleler operasyonla alınabilir. Kitlenin tüm rahim iç dokusuna yayıldığı durumlarda en son tercih olarak rahim alınabilir. Bu yüzden düzenli doktor kontrolleri çok önemlidir, erken teşhis tedavinin en kolay şekilde gerçekleşmesini sağlar.
" } ] }