{ "title": "Rahimde Miyom Ameliyatı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Miyom-Ameliyati-57262.jpg", "date": "21.01.2024 17:19:56", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Rahimde miyom ameliyatı; gerekmedikçe yapılmayacak bir cerrahi müdahaledir. Miyom, iyi huylu kitleye verilen isimdir. Miyom özellikle 30'lu yaşlardan sonra oluşmaya başlar. Her yüz kadının yaklaşık 1/6'sında görülen bu durum her zaman belirti vermeyebilir. Her miyomun ebadı birbirinden farklı olabilir. Yani miyom irili ufaklı birden fazla sayıda olabilir. Bir miyomun büyüklüğü en az 1 cm ebatındadır. Bazı hastalarda boyutu 30 cm'ye kadar ulaşabilir. Miyom oluşumu sadece yaşa bağlı değildir. Bazı kadınlar risk grubunda yer alır. Örneğin ailesinde bu hastalığa yakalananlar, östrojen hormonu çok salgılanan kadınlar risk grubu içerisinde yer almaktadır. Miyom gebelik ve menopoz gibi önemli süreçlerde daha ağır seyreder.

Miyom ancak ultrason sayesinde teşhis edilebilir. Bazı hastalarda küçük bir miyom ciddi belirtiler meydana getirirken bazı hastalar iri miyomla yıllarca sağlıklı bir birey gibi hayatını sürdürebilir. Bu grupta yer alana hastalarda hastalarda basit jinekolojik muayene sonucunda miyom tespit edilerek tedaviye başlanır.

Miyom bulunan hastalar için en son olarak uygulanabilecek tedavi yöntemi ameliyattır. Ancak her miyom hastası için ameliyat önerilmez. Eğer miyom hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyorsa ameliyat düşünülebilir. Yine iyi huylu olduğundan emin olunan miyom türleri için de cerrahi müdahale tercih edilebilir. Bu durumda hastanın rahminde bulunan miyomlar operasyonla temizlenir. Miyom saysının ve ebatının fazla olduğu hastalarda eğer üreme tamamlanmışsa en doğrusu rahmin tamamen alınmasıdır. Böylece tekrar miyom oluşumu engellenir.

Rahimde miyom ameliyatı nasıl yapılır?
" } ] }