{ "title": "Rahimde Miyom", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Miyom-29723.jpg", "date": "19.01.2024 17:59:54", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Rahimde miyom, sık karşılaşılan şikâyetler içerisinde yer alır. Genellikle dört bayandan birinde hayatının belirli dönemlerinde ortaya çıkan miyomlar, rahim dokusundan dolayı ortaya çıkan ve rahmin dışına taşan iyi huylu kitle oluşumlarıdır. Genetik yatkınlık sebebiyle miyomların ortaya çıktığı bilinmektedir. Bazı hastalarda birden fazla miyomun olması gözlenebilir. Östrojen hormonu miyomun çoğalmasına neden olduğu için üreme döneminde, hamilelik sürecinde sayısında artış yaşanır. Menopoz sürecinde hormon ilacı kullanılıyor ise sayısında artış yaşanır. Rahimde miyom, bayanlarda üreme sistemi içerisinde en fazla gözlenen hastalıklardan bir tanesidir. Rahimdeki miyomların büyüklüğüne göre belirtileri değişiklik gösterir. Bu süreç içerisinde öncelikli olarak rahimde bulunan miyomun sınıflandırılmasının yapılması gerekir. Farklı çeşitleri bulunan miyomun aynı anda birkaçının birden oluşması gözlenebilir. Rahim içerisinde miyomun yer aldığı bölgede verdiği hasara bağlı olarak yerinin tespit edilmesi sonrasında gerekli tedaviyi işlemi gerçekleştirilir.

Rahimde miyom çeşitleri

İntramural miyom, rahim duvarı içerisinde büyümeye başlar. En yaygın olarak görülen miyom çeşitlerinden bir tanesidir. Rahimde miyom büyüdüğü zaman bu bölümde dolgunluk hissi meydana getirir. Bu süreçte bayan kendisini hamile zanneder. Buna bağlı olarak kilo alımı da ortaya çıkabilir. Bu süreç içerisinde âdet kanamasının uzaması, pıhtılaşma problemi, pelvik bölümde oluşan ağrı, idrar problemi gibi belirtilerle kendini gösterir.

Saplı miyop, ismini aldığı üzere adlandırılır. Rahim içerisinde sapan etrafında gelişme gösterirken bu süreç içerisinde bayanda ciddi ağrı ve baskıya sebep olur. Miyomun sapta oluşturduğu hasar bu bölümde dejenerasyona sebebiyet verebilir.

Submukozal miyom, diğer miyom çeşitlerine göre daha az görülen miyomlardan biridir. Rahmin alt katmanında meydana gelir. Yayılarak çoğalması ve büyüme yapması uterus bölümünde genişlemeye sebebiyet verir. Fallop tüplerinin tıkanması ile hasara sebebiyet verir. Bu süreç içerisinde bayanda gebelikle alakalı bazı sıkıntılar meydana getirir. Submukozal miyom hastalığı hiçbir belirti ortaya çıkarmaksızın kendini belli edebilir. Bu süreç içerisinde bayanda ciddi kanamalara adet döneminde kanama süresinin uzaması, pıhtılaşma problemi, adetler arasında lekelenmeler tarzında meydana gelen kanama, yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesi, kansızlık yorgunluk, halsizlik, gebe kalmayı engelleyen problemler bir arada görülür.

Subserozal miyom, rahim duvarı ve rahim dışında ortaya çıkan miyomlardan bir tanesidir. Belirti vermeden ortaya çıkarken, bayana yapılan jinekolojik muayene esnasında kendini belli eder.

Rahimde miyom tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Hastalığın belirtileri dikkate alınarak yapılan ultrasonografi, histeroskopi (Hysteroscopy), laparoskopi, yöntemleri ile tanısı gerçekleştirilir. Rahim içerisinde bulunan miyomun boyutuna ve türüne bağlı olarak tedavisi değişiklik gösterir. Rahimde miyomun büyüklüğü kısırlığa sebebiyet verdiği için bu bölümden alınarak patolojik incelemesi gerçekleştirilir. Miyomun tedavisi süreci içerisinde küçük olan miyomlara ilaç tedavisi uygulanır. Gereğinden büyük ve kötü huylu şüphesi bulunan miyomların cerrahi tedavi ile alınması sağlanır. Rahimde miyomun gereğinden fazla olması, rahime verdiği hasar sebebiyle rahmin alınmasına sebebiyet verir. İlaç tedavisinde amaç miyomların küçültülmesidir. İlaç tedavi süresi uzun sürdüğü için vajinada kuruluk gibi problemlere sebebiyet verir. Bu sebepten dolayı cerrahi yöntem kullanılarak tedavisi gerçekleştirir. Miyomun bulunduğu alan cerrahi operasyonda belirleyici etkendir. Miyomun rahim duvarı içerisinden alınması için Laparoskopi yöntemi kullanılır. Uygulanan Laparoskopi esnasında miyom görülmez ise açık ameliyat yapılarak rahimde bulunan miyom temizlenir. Rahmi tamamen kaplaması sonucu rahmin alınmasına neden olabilir.
" } ] }