{ "title": "Rahimde Siğil", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Sigil-49962.jpg", "date": "21.01.2024 05:56:55", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Rahimde siğil; HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan ve sıklıkla cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların başında rahimde siğil gelmektedir. Rahim siğilleri tedavi edilmezse rahim ağzı kanseri başta olmak üzere birçok ciddi rahatsızlığa neden olabilir. Kişi kesinlikle kendi başına siğile müdahale etmemelidir. Rahimde siğil kendini vajinal bölgede de gösterebilir. Genital çevrede ortaya çıkan siğil ara ara tekrar eden tek bir siğil olabildiği gibi birkaç ay içinde tüm bölgeye yayılan birçok siğil olarak da ortaya çıkabilir. Çıplak elle siğile dokunmak, koparmaya çalışmak siğilin vücudun farklı bölgelerine yayılmasına da yol açabilir. Bazı durumlarda özellikle kamuya açık tuvaletlerde virüs herhangi bir cinsel temas olmasa bile tuvalet kağıdından ya da klozet temasından vajinal bölgeye yerleşebilir. Erken teşhis edildiğinde ilaç yolu ile kolayca tedavi edilebilecek bir rahatsızlık olup geç dönemde cerrahi müdahale gerektirebilir.

Rahimde siğilin belirtileri nelerdir?

Kuluçka süresi değişebilen HPV virüsü uzun süre kendini siğil olarak göstermeden varlığını sürdürebilir. Bazı durumlarda rahim içinde gelişimini sürdüren siğil genital çevrede hiçbir zaman gözle görülmez. HPV virüsü siğil oluşturmadan da bölgeye yerleşebilir. Bu aşamada genital bölgede sürekli tekrar eden kaşıntı ya da huzursuzluk hissi en önemli belirtilerden biridir. Cinsel birliktelik sırasında acı duyma, vajinal bölgede yanma hissi, ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda hiç belirti görülmeyebilir.

Rahimde siğilin varlığı?

Yukarıda belirtildiği gibi bazı durumlarda rahimde siğil varlığı yıllarca kendini saklayabilir ve hiçbir belirti vermeden varlığını sürdürebilir. Erken teşhis edilmeyen rahimde siğil varlığı rahim duvarını tahrip ederek kanser başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bu açıdan düzenli doktor kontrolü hayati önem taşımaktadır. Siğillerin varlığı doktorun uygun göreceği bir ya da birkaç yöntemle teşhis edilebilir. İlki koloskop adı verilen bir büyüteç yardımıyla rahim içinin gözle kontrolüdür. Rahim içi siğiller koloskop ile rahatça gözlenebilir. İkincisi rahim ağzı kontrolünü içeren rahim duvarı hücreleri kontrol edilerek yapılan pap testidir. Doktor eğer gerekli görürse biyopsi ya da rahim ağzı tarama testi olan smear testini isteyebilir. Testlerin hepsi çok kısa sürede yapılan ağrısız testlerdir. Kolayca rahimde siğil varlığını tespit ederek en hızlı tedavi yöntemi için fikir verebilir.

Rahimde siğil tedavisi nasıl yapılır?

Rahimde siğil erken teşhis edilirse kolayca tedavi edilebilen bir yapıdadır. Genital bölgenin temizliği bu aşamada çok önemlidir. Siğili etrafa yaymadan doktorun uygun gördüğü bir vajinal sabun yardımıyla bölge temizliği gerçekleştirilebilir. Kremler, spreyler, ağız yoluyla alınacak haplar gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Siğillerin rahim içine yerleştiği durumlarda cerrahi operasyon ya da siğilli bölgeyi yakma işlemleri uygun görülebilir. Hiçbiri korkulacak tedavi yöntemleri değildir. Bazı durumlarda kişiler muayene olmaktan utanmakta ya da tedavi süreci ile ilgili korkular yaşamaktadır. Lütfen utangaçlığınızı ve korkularınızı bir köşeye bırakın, tedavisi çok kolay olabilen bir hastalık için hem kendinizi hem de başkalarını riske atmayın.
" } ] }