{ "title": "Rahimde Ur", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Ur-91381.png", "date": "20.01.2024 18:12:54", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Rahimde ur, Tıp dilinde miyom olarak tanımlanan, rahim ağzında veya rahimde ortaya çıkan ve düz kas dokusundan gelişen iyi huylu tümörlerdir. Genel olarak pembemsi renkte yuvarlaktır ve rahim içerisinde her yerde ortaya çıkabilirler. Genç erişkinlerde pek görülmese de rahimde ur vakaları ortalama 35 yaş ve üzeri bayanların önemli bir kısmında oldukça sık görülmektedir. Menopoz dönemine girmiş bayanlarda rahimde ur oluşumları görülme sıklığı oldukça düşüktür ve doğurganlık dönemlerinde rahimde ur tanısı konulmuş birçok kadında, menopoz dönemlerine girmelerini takiben rahimde ur oluşumları boyutlarında küçülmeler olmakta ve bu konudaki şikâyetlerde azalmalar görülmektedir. Rahimde ur oluşumundaki sebepler tam anlamı ile açıklık getirilmese de bu konu ile ilgili olarak rahim urlarının oluşma ve büyümesinde kadınlık hormonunu olan östrojen hormonunun neden olduğu gösterilmiştir. Genel kanı olarak rahimde oluşan urların çok düşük bir olasılıkla kansere neden olabileceği kabul edilmekle beraber, birçok bilimsel ve klinik çalışmalarında, bu oranın çok düşük olasılık olduğu ortaya çıkmıştır ve rahimde ur tanısı konulan kadınların kanser korkusu ile telaşlanmasına gerek yoktur.

Rahimde ur belirtileri nelerdir?

Rahimde oluşan urlar genel olarak herhangi bir belirti vermezler ve genel olarak rutin jinekolojik muayene sırasında çoğunlukla tesadüfen teşhis edilirler. Fakat rahim urları büyümeleri ve oluştukları yerlere orantılı olarak şu belirtiler ortaya çıkabilir.
Rahim içini urları çoğu zaman tekrarlayan düşüklere de sebep olabilirler. Rahimde ur teşhisi kolaydır ve genel belirtilerle muayeneye gelen bir kadında yapılacak basit bir jinekolojik muayenede, ultrason sonucuna bağlı olarak rahim ur tanısı konulabilir.

Rahimde ur tedavisi nasıl yapılır?

Rahim urları genellikle küçük oldukları sürece herhangi şikâyetlere neden olmaz tedavi gerektirmezler. Bunların dışında çok ciddi oranda belirti verenler ve doğurganlığı bile etkileyecek kadar büyük olanlar, kanser yahut benzeri kötü huylu tümörlerle neden olma özelliği bulunan tümörlerin tedavi edilmeleri gereklidir. Rahim urlarının tedavisi genellikle, hastanın şikâyetlerine ve yaşamının geri kalan dönemine ilişkin düşüncelerine uygun olarak planlanır. Yaşamının ilerisi dönemleri için çocuk sahibi olmayı düşünmeyen, ailesini tamamladığını düşünen ileri yaştaki kadınlarda, yapılan teşhis sonunda rahmin büyük bir kısmı urlarla kaplandığı tanısı konulması durumunda en uygun tedavi seçeneklerinden birisi rahmin tamamen alınması olacaktır. Hatırdan çıkarılmamalıdır ki rahim hamile kalmak ve bebek taşıyıp doğurmaktan başka herhangi görevi yoktur. Genç ve doğurganlık olasılığı bulunan bir bayanda rahim urları teşhisi konulması ve oluşan rahim urlarının da çok ciddi şikâyetlere de yol açması halinde, ortaya çıkan urların çıkarılması ve rahmin korunması gereklidir. Bu tedavi yöntemine myomektomi operasyonu denilir. Miyomektomi operasyonu ve rahim alınması operasyonları genellikle açık yapılmasına karşılık bazı hallerde Laparoskopi yöntemi ile kapalı yapılan operasyonlar şeklinde de olabilmektedir. Bu cerrahi müdahale endoskopik işlemler konusunda Uzman bir hekim tarafından uygulaması gerekir.
" } ] }