{ "title": "Rahimde Yapışıklık", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Yapisiklik-46423.jpg", "date": "21.01.2024 01:18:59", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Rahimde Yapışıklık, Kadınların rahim bölümünde birtakım nedenlerden ötürü hasar oluşumu ile meydana gelen bir tür rahatsızlıktır. Söz konusu bu yapışıklık rahim içerisinde yer alan dokuların birbirini bağdaşması sonrasında ortaya çıkar. Genellikle yetişkin insanlarda görülen bu sağlık sorunu travma ile enfeksiyon, myom, sezaryen ve kürtaj gibi etkenlerle meydana gelir. Öte yandan hamileliğin ilerleyen dönemlerinde oluşma ihtimali olan kanamayı durdurmak için yapılan uygulamalar da rahimde yapışıklık problemine neden olur. Bunun yanı sıra vücut direnci düşük olan bazı kadınlarda ise menopoz dönemlerinde bahse konu olan bu rahatsızlık yüzünü gösterir. Bahsettiğimiz unsurlar içerisinde en çok etkiye sahip seçenek kürtaj durumudur. Bu hususta kürtaj ameliyatının başarılı geçmemesi veya uygun koşullar altında yapılmaması böyle bir sağlık sorununun oluşmasına zemin hazırlar. Belirttiğimiz etkenlerle birlikte meydana gelen rahimde yapışıklık ile ciddi anlamda hasar ortaya çıkar. Cerrahi bir operasyon olan kürtaj rahim ağzı içerisindeki dokuda delinme sorununu meydana getirir.

Rahimde Yapışıklık Belirtileri Nelerdir?

Rahimde yapışıklık meydana geldiğinde kadınların adet döneminde aksamalar oluşur. Öte yandan adet görme durumu yaşanıyorsa ağrı hissi ile kan miktarında düşüş görülür. Bahse konu olan rahimde yapışıklık problemi belirtilerini tam manası ile anlamak mümkün değildir. Bunun için dalında Uzman bir doktora başvuru yapılması ve mevcut sağlık durumunun detaylı bir şekilde anlatılması teşhis bakımından önemlidir. Bu sağlık sorunu gebe kalmama riskinin habercisi olabilir. Bu durum sonucunda gebelik oluşumunda dahi düşük riski de yüksektir. Bu unsurun olumsuzluk teşkil etmemesi için doktorun tavsiyelerine ve muayenesine uyum sağlamak gerekir.

Rahimde Yapışıklık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücut hormonlarından işlevini kaybetmemesi için bahsedilen bu rahatsızlığın bir an önce ortadan kaldırılması gerekir. Tıbbi cihazlarla rahim içine yerleştirilen aletlerin yapışıklığı görüntülemesi mümkündür. Bununla birlikte bu yapışıklığının kalınlaşma seviyesinin yükselmesi halinde de ultrason ile rahimde yapışıklık tespiti yapılabilir. Doktor tarafından belirlenen rahimde yapışıklık düzeyi ameliyat yöntemini belirler. Şiddetli rahim yapışıklığı rahim ağzının tüplerin tıkanmasına etkendir. Minimal yapışıkta ise rahim dokusunun bir bölümü kapalıdır. Bu tanının korunması ile rahim alanına gönderilen tıbbi cihazlar sayesinde kısa süreli ameliyat ile rahimde yapışıklık tedavisi yapılır. Yapışık olan dokuların giderilmesi ile düşük bir ihtimal dahi olsa rahimde yapışıklık oluşumunun devam etme olasılığı vardır. Bu yüzden tedavi sonrasında hekimin önerdiği ilaçların düzenli kullanımı ve rahim temizliğinin günlük olarak yapılması oldukça önemlidir. Diğer yandan vitamin ve mineral değeri yüksek besin maddelerinin tüketilmesi ve bol sıvının vücuda alınması tedavinin hız kazanması açısından fayda sağlar.
" } ] }