{ "title": "Rahimde Yara Yaktırma", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimde-Yara-Yaktirma-47591.jpg", "date": "19.01.2024 12:30:24", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Rahimde yara yaktırma işlemi kronik servist olarak bilinir. Ancak halk arasında bu rahatsızlığı Rahim ağzı yarası denmektedir. Rahimde yara yaktırma jinekologların yaptığı bir işlemdir. Bayanların Jinekolojik muayenesinde rahimde yara sık karşılaşılan bir problem haline gelmiştir. Tıptaki bu rahatsızlığın diğer ismi ise servikal erozyon diye tabir edilmektedir. Servis kelimesinin Türkçe anlamı rahimdeki iltihaptır. Rahimdeki yara rahim ağzını kaplayarak rahim kanalındaki endoservikal hücrelerinin dışarı alana doğru yayılmasıdır. Bu durum daha çok kendini enfeksiyon ve yaralar ile göstermektedir. Rahimdeki yara değişik mikrobik sebeplerden enfekte olmaktadır.

Rahimde yara yaktırma ve simir testi

Rahim ağzı yarası rahmin dışındaki görünümü pembe renkli iken sonradan kırmızıya dönüşmüş halidir. Ancak bu durum rahmin iç kısmının dışarıya taşmış halidir.

Rahimde yara yaktırma genelde çoğu bayanın karşılaştığı bir durumdur bu rahatsızlığın En sık görülen sebepleri genelde nedensizdir Çünkü bu yaralar hiçbir sebep yokken bile durup dururken ortaya çıkabilmektedirler. Ancak bazı durumlarda (HPV) yani genital siğil virüsü rahimde yaraya neden olabilmektedir. Bir diğer sebep ise rahimdeki enfeksiyon farklı virüslere neden olabilmektedir. Simir testi Rahim içi yaralarının erken teşhisi ve serviks kanserinin taramasında kullanılan bir çeşit test yöntemdir. Simir testi doğurganlık yaşını doldurmuş bütün bayanların en az yılda bir kez yaptırması gereken basit bir test yöntemidir. Rahim ağzında bir fırça yardımı ile alınan bir miktar salgı iki camın arasına konarak patolojiye gönderilir ve bu patoloji sonucunda rahim ağzında herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığı anlaşılır.

Rahimde yara yaktırma yöntemleri nasıldır?

Rahimde yara yaktırma işlemi ülkemizde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Yara yaktırma işlemi muayenehanelerde yapılabilen Çok ucuz bir yöntemdir lokal anestezi veya genel anestezi gerektirmez yara yaktırma işlemi çok zor bir işlem değildir. Ancak bazı hassas bayanlarda orta ve hafif şiddetinde kramplar oluşmaktadır. Rahimde çok büyük olan yaraların lezyonlarda ve şüpheli durumlarda zaman kaybetmeden (Kolposkopik) veya biyopsi ile rahim içerisinde küçük bir parça alınır. Rahimde yarası olan bayanların genelde kokusuz renksiz ve bol miktarda akıntısı olur. Eğer Rahimdeki yara büyükse cinsel ilişki sırasında ya da ara kanamalar görülür. Hatta bazı durumlarda rahimdeki yaralar spermlerin döl yatağına ulaşmasını engelleyerek kısırlık yapabilmektedir. Electrokotor isimli cihaz rahim ağzı yarasına ışınsal olarak ısı verir ve bu işlem Ortalama olarak 5 dakika sürer. Rahimde yara yaktırma işleminden sonra yakılan kısmın bir ya da iki aylık bir süre içerisinde iyileşerek yerini normal epitel yüze bırakır. Rahimde yara yaktırmanın bir diğer şekli ise küçük bir çubuk ile rahim ağzı yarasını bir kısım nitrous oksit gazı ile dondurup harap eder. Yapılan bu işleme yara dondurma işlemi denmektedir. Lazer tedavisi çok büyük olan yaralar için kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak bu yöntem biraz pahalı bir yöntemdir lokal anestezi ile ameliyathanelerde yapılan cerrahi bir işlemdir.

Rahimde yara yaktırma işlemi ve sonrası

Rahimde yara yaktırma işlemi muayenehanelerde yapılabilen çok ucuz bir yöntemdir. Rahimde yara yaktırma yöntemlerden sonra bir süre denize ve havuza kesinlikle girmemesi gerekir. En az bir ay boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir. Bütün bu tedavi şeklinin başarı yüzdesi yüzde 80 ile 90'dır. Rahim ağzındaki yaralar küçük ise hiçbir şekilde işlem gerektirmez.
" } ] }