{ "title": "Rahimden Parça Alınması", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahimden-Parca-Alinmasi-13946.jpg", "date": "19.01.2024 03:35:12", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Rahimde parça alınması, hemen hemen her kadında yapılan önlem amaçlı ya da bir hastalığın teşhisi için yapılan bir çeşit işlemdir. Rahim kadındaki en güçlü organlardan biri olarak kabul edilmektedir. Çünkü doğum sürecine girmiş olan bir kadının rahmi kuvvetli bir baskı ile bebeği dışarı doğru çıkarır. Rahim kas gücü açısından en güçlü organlardan biridir. Kadının pubik kemiğinin arkasında bir armut büyüklüğünde olan rahim hamilelik boyunca büyük bir balon kadar büyüyerek tam olarak 1 kilo ağırlığına ulaşabilen muazzam bir organdır. İnsan vücudundaki hiçbir organda bu kadar büyüyüp sonra bu kadar küçülebilen bir organ yoktur. Rahim mesane ile rektum arasında döl yatağının hemen üstünde yer alır.

Rahimde parça alınması nedir?

Rahimde parça alınması anormal kanamaya neden olan birçok hastalığın teşhisi için ve tedavi yöntemleri için yapılan cerrahi bir küçük işlemdir. Ayrıca rahimde parça alınması bütün kanser hastalıklarını saptamaya yaramaktadır. Kadındaki doğurganlığa yarayan iki çeşit hormon vardır. Bunlar östrojen ve progesteron hormonudur. Bu hormonların aylık değişiklik göstermesi sonucunda kadında âdet kanamaları oluşur. Ancak bu kanamalar çeşitli nedenlerden dolayı azalıp çoğalabilmektedir. Değişiklik gösteren bu kanama çeşitlerinin anlaşılması için rahimde parça alınır ve bu doku örneği patolojiye gönderilir.

Rahimden parça alınması neden olur?

Rahimden parça alınması anormal kanamalar için yapılır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi rahimde alınmış doku örneği herhangi bir hücrenin anormal olup olmadığını anlamak için mikroskop altında incelenir. Çünkü düşüklerden sonra rahmin iç tabakasında parça kalabilir. Kalan bu parçayı almak için kürtaj yapılır. Çünkü rahim içerisinde kalan bir parça enfeksiyona sebep olabiliyorken aşırı kanamalarda sebebiyet vermektedir.

Rahimde parça alınması nasıl yapılır?

Rahimde parça alınması işlemi rahmin içini gözlemlemek için ince Işıklı bir cihazın histeroskopi gibi farklı bir işlem ile yapılmaktadır. Bu işlem rahim ağzı etrafı uyuşturularak yapılan bir işlemdir. Rahimde parça alınması işlemi sırasında hasta sırt üstü yatar ve bacaklarını bacaklıklara yerleştirir. Rahim ağzı bir alet ile açılması ve bu şekilde durdurulması için ve genişletilmesi gerekmektedir. Rahim içerisindenki doku küret denilen bir alet yardımı ile bir miktar doku alınır. Ayrıca rahimde parça alınması endometrial biyopsi dediğimiz başka bir işlem ile yapılan farklı bir yöntemdir. Bu işlem diğer işlemlere göre biraz daha ağrılı bir işlemdir.

Rahimde parça alınması işleminin riskleri nelerdir?

Çok nadir de olsa rahimde parça alınması işlemi sırasında bazı komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bu bahsettiğimiz komplikasyonlar olduğunda veya herhangi bir enfeksiyon olduğunda çok nadir de olsa rahimde delinme olabilir. Umarız ki bu durum kimsenin başına gelmez ancak. Rahim delinmesi olursa rahmin çevresindeki bütün organlar hasar görür ve çok acil bir şekilde ameliyat gerekebilir. Rahimde parça alınması işleminden sonra aşağıdaki sayacımız şikâyetlerden herhangi birini görürseniz derhal doktorunuza başvurunuz. Vajinada aşırı bir şekilde kan boşalması, yüksek ateş ya da şiddetli karın ağrısı veya vajinadan gelen kötü kokulu akıntı bu şikâyetlerin hepsi rahimde delinme olma ihtimalini gösterir.

Rahimden parça alınmasından sonra iyileşme süreci

Rahimde parça alınması işleminden sonra eğer o esnada herhangi bir sıkıntı yaşanmadı ise Genelde aynı gün içerisinde evimize gönderebilirsiniz. Evde bir iki gün fazla ağır iş yapmayarak istirahat etmelisiniz. Eğer siz genel anestezi aldıysanız uyandığınızda hafif bulantılarınız veya kusma olabilir. Bu normal bir durumdur kendinizi biraz sersemlemiş ve halsiz hissedebilirsiniz rahimde parça alınmasından sonra rahimde yeni bir doku oluşacağı için bir sonraki adet döneminin biraz gecikebilir ya da daha erken olabilir bu korkulacak bir durum değildir. Rahim ağzının normale dönene kadar bakteriler rahime yerleşir orada enfeksiyona neden olabilirler. O yüzden bu işlemden sonra o bölgeyi temiz tutmak ve hiçbir şekilde o dönemde denize veya havuza girilmemesi gerekir.

" } ] }