{ "title": "Rahmin Ters Olması", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahmin-Ters-Olmasi-34796.jpg", "date": "23.01.2024 03:50:52", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Rahmin ters olması, kadınların yaşadığı sorunlar içinde önemli yer tutmaktadır. Kadınların yaklaşık %20 kadar bir kısmı bu sorunla karşı karşıyadır. Tıpta retrovert uterus olarak bilinir ve hastalarda ilk duyduklarında büyük bir korkuya sebep olmaktadır. Genellikle hamile kalmalarının mümkün olup olmadığını sorgulamaktadırlar. Kadın rahmi, doğduklarından itibaren öne doğrudur. Bazılarınınki hafif arkaya eğik veya dönük de olabilmektedir. Fakat başta nasıl olursa olsun bu pozisyon değişmemektedir. Rahmin öne eğik durmasına antevert, arkaya eğik durmasına retrovert denilmektedir. Bu durum doğuştan nasılsa hayat sonlanana kadar da bu şekilde kalır. İşte rahmin arkaya doğru yani retrovert pozisyonda olmasına rahmin ters olması denir.

Rahmin ters olması neden olur?

Rahim ne pozisyonda olursa olsun doğuştan gelen postürü, o kadının rahminin normal yani anatomik rahmim pozisyonudur. Fakat istisnai bir durum vardır ki bu da rahmin bazı sebeplere bağlı ters dönmesidir. Bu sebep doğum sebebiyle kasların gevşemesi yani rahmi gerekli pozisyonda tutacak bağlara sahip olunaması ya da menstrual dönemi sonlanmış kadının uterus kaslarındaki gevşeme olabilmektedir. Bu da zaten kas dejenerasyonu demektir ki çevresel etmenlere bağlıdır. Bu sebeplerin yanı sıra kadında rahmi etkileyen birtakım hastalıklar gelişmiş olabilmektedir. Böylelikle rahim geriye doğru çekilebilmektedir.

Bu sebeplerin yanı sıra;
gibi durumlarda rahmin ters olmasına sebebiyet verebilmektedir. Retrover uterus yani rahmin ters olması, bir hastalık olmadığı için tanı testleri benzeri rutinleri yoktur. Herhangi bir sebepten gidilen jinekoloji muayenesinde tesadüfen anlaşılır. Tedavi gerektiren bir durum değildir. Bazen ağrılara sebep olmaktadır. Bu durumu düzeltmek amacıyla cerrahi girişimler de vardır fakat kullanılmamaktadır çünkü kişiye zararları çok fazladır. Ayrıca bu ameliyat kısır olmaya sebep olabilmektedir.

Rahmin ters olması durumu nasıl anlaşılır?

Bu durum tek başına belirtilere sebep olan bir durum değildir. Ancak hastaların bazıları kasık ve karın ağrısıyla gittiğinde veya cinsel ilişki sırasında ağrı sebebiyle doktora başvurduğunda tesadüf eseri ortaya çıkabilen bir durumdur.

Ayrıca bu durum kısırlık sebebi değildir ve gebelik durumunda da uterus normal pozisyonunu alacağından dolayı ne çocuk ne de anne için hiçbir sorun teşkil etmez. Gebelikte antevert olan rahim, doğumdan sonra tekrar retrover halini almaktadır.

Bazı vakalarda gebelikte rahim normal pozisyon alamaz ve hem anne hem de bebek için hayati tehlike oluşturabilir. Anlaşıldığında tedavi edilerek sağlıklı doğum sağlanır.
" } ] }