{ "title": "Ters Rahim", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Ters-Rahim-16517.jpg", "date": "20.01.2024 04:32:51", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Ters Rahim: Tıp dilinde retrovert uterus olarak adlandırılan ters rahim, normal durumdayken bu yapının tepesi rahim ağzından kıvrılıp ön karın duvarına eğik bir pozisyonda durur. Ancak bazı kadınlarda bu eğim öne ya da arkaya doğru olabilir. Rahmin öne doğru durması daha yaygın görülen bir durumdur. Ters rahim patolojik bir durum olmaması nedeniyle çoğunlukla bir hastalık olarak adlandırılmaz. Çünkü bu durum normal anatominin bir varyasyonu olarak ortaya çıkabilecek normal bir durumdur. Ters rahim genelde kişide hiçbir ağrı ya da farklı bir belirti ortaya çıkarmadığı için herhangi bir muayene sonucu tesadüfen fark edilebilir. Ancak bazı durumlarda nadir de olsa ilişki esnasında ufak ağrı veya rahatsızlık durumu yaratabilirken bazı kadınlarda adet döneminde yaşanan adet sancılarının nedeni ters rahim olabilir. Ancak bu durum ancak ters rahimde patolojik bir durumun söz konusu olduğu durumlarda görülebilir.

Ters Rahim Neden Olur?

Ters rahim bazı durumlarda normal doğumdan kaynaklanan uterus da bulunan bağlarda gevşeme durumun söz konusu olduğu zaman ortaya çıkabilir. Çünkü bu durum uterusun arkaya doğru yönelmesine neden olur. Bununla beraber menopozdan sonra da bu nedenden dolayı ters rahim söz konusu olabilir. Aynı zamanda bu yapının anatomisinin bozulmasına yol açan birtakım hastalıklar rahmin geriye doğru çekilmesine neden olabilir. Özellikle de endometriozis ters rahime yol açan en büyük nedenler arasındadır. Tüplerde görülen enfeksiyon ile pelvik iltihabı ve ameliyattan sonra ortaya çıkacak yapışıklıklar da ters rahim nedenleri arasında sayılabilirken bazı nadir durumlarda bu bölge içinde bulunan kitleler ters rahim durumunu ortaya çıkarabilir.

Ters Rahim Nasıl Teşhis Edilir?

Hiçbir şikâyete neden olmayan ters rahim ultrason ile oldukça kolay teşhis edilebilir. Belirtisi olmadığı için ters rahim genellikle jinekolog muayenesi esnasında fark edilen bir durumdur.

Ters Rahim Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ters rahim durumunda uygulanabilecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak eğer kasık ağrısı söz konusu ise hekim tarafından vajinal pesser uygulaması yapılabilir. Fakat bu uygulama ters rahim konusunda kalıcı bir durum değildir. Çünkü rahmin öne ya da arkaya doğru döndürülmesi söz konusu değildir. Ameliyat ile rahmin normal durumuna getirilmesi kesinlikle hastanın zarar görmesine neden olan bir durumdur. Bu nedenle jinekolojide böyle bir ameliyatın yapılması tercih edilmez. Çünkü ameliyattan sonra aynı zamanda yapışıklık ortaya çıkabileceği için bu durum kısırlığa ve kasık ağrılarının daha da çoğalmasından neden olabilir.
" } ] }