{ "title": "Tüp Bebekte Rahim Kalınlığı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/tup-bebekte-rahim-kalinligi.jpg", "date": "23.01.2024 03:13:11", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Tüp bebekte rahim kalınlığı oldukça önemlidir. Genellikle seçim yapılma nedeni oldukça başarılı sonuçlar edinilen bir destekçi üreme yolu olmasıdır. Fakat buna nazaran tüp bebek tedavilerinde her vakit pozitif sonuçlar alınamamaktadır.

Tüp Bebek tedavilerinin tutmamasına sebep olabilecek faktörler

Anne adayının yaşı ilerlemiş ise bundan kaynaklı yumurta hücrelerinde ortaya gelebilecek genetik sebepler, yumurtalıklarının edinilen ilaçlara olması gerektiği kadar yanıt vermemesi, yumurta rezervlerinin yeterlidir olmaması ve yumurtalarda ortaya gelebilecek morfolojik bozukluklar, baba adayında berbat sperm morfolojisi, döl yatağı duvar kalınlığının kararınca dolgun olmaması, kişinin uygulanması haber verilen ilaçları doktor tavsiyenin dışındaki dozlarda ve şekillerde sıkması, transfer sonrasında uyulması gerekli meydana gelen kurallara uyulmaması benzeri etkenler tüp bebek tedavilerinde pozitif sonuç almayı engelleyebilir ve embriyonun tutma durumunu negatif yönde sonuçlandırabilir.

Tüp Bebek rehabilitasyonu sonrasında embriyonların döl yatağı duvarına tutunma süreci

Tüp Bebek tedavilerinde anne adayına gelişen embriyonları arasından tutunma yetisi en güzel meydana gelen embriyonlar seçim edilerek nakil gerçekleştirilir. Embriyonlar transfer edildikten ardından, tutunduğu yer meydana gelen döl yatağı duvarı denetim altında meydana gelen bir bölge değildir. Döl yatağı zarına ilişkili ve tıbben sebepleri tam anlamıyla açıklanamayan nedenlerde kaynaklı olarak tutunma oluşmayabilir. Bunun nedeni şu an döl yatağı zarı ile alakalı ölçebilen özellik;

Döl Yatağı zarı (Endometrium) kalınlığı; aşağı yukarı 8-10 mm olması gerekli meydana gelen kalınlık birtakım durumlarda yeterlidir gelmeyebilir. Anne adayının eskiden geçirdiği enfeksiyonlar veya cerrahi ameliyatlar neticesinde ziyan gören döl yatağı zarı, incelmiş olabilir. Eğer bu gibi bir vaziyet şu anki ise üzgünüm birçok vakit çözülemeyen bir neden olarak kişinin karşısına çıkmaktadır.

Döl Yatağı duvarında yapısal sağlık sorunu bulunmayışı; ultrasonla değişiklik edilebilecek, miyom, polip benzeri yer sıkıntılar, embriyonun beslenmesini ve gelişmesini negatif biçimde etkileyebilecek perde (Septum-subseptum), yapışıklık benzeri problemlerin şimdilik rehabilitasyona başlanmadan incelenmesi, alınacak önemler amaçlı oldukça fazla önem taşır.

Tedavi öncesini içeren bütün süreçte, embriyon gelişimim vaktiyle ve transfer uygulamasında hiçbir güçlük çıkmasa dahi, negatif sonuç alma ihtimali, her vakit amaçlı mevcuttur. Standart olarak kabul edilen ve asgari 3 tüp bebek uygulamasında iyi kalitedeki embriyon transferine nazaran gebelik gerçekleşmedi ise veya 10 veya daha çok miktarda sayıda embriyonun transferine nazaran gebeliğin gerçekleşmemesi, Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıkları olarak geçmektedir. Fakat günümüz şartlarında çeşitli alternatifleri yer alan embriyon transferi stratejileri de hale dahil edildiğinde, eğer bir embriyon transferi gerçekleştiriliyor ise toplam 4 başarısız tüp bebek uygulaması veya iki adet embriyon aktarımı kabul edildiğinde 2 adet iyi kalitede blastosist transferi yapılmış 2'den fazla miktarda başarısız tüp bebek uygulaması, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olarak isimlendirilir.

Başarılı geçmeyen tüp bebek tedavileri sonrasında, neden tutmadığını her anne baba adayı haklı olarak öğrenmek ister. Fakat ne yazık ki tedaviden, laboratuvar sürecinde ve embriyon transferi kısmında hiçbir olumsuzluk, yanlış veya gözden kaçan sorun değişiklik edilmemiş ise bu problemin cevabını vermek oldukça güçtür. İyileştirme sonrasında tüp bebeğin tutmamasına sebep olabilecek çok fazla sayıda faktör şu anki olabilir. Bu neden dolayısı ile, mutlak ve net bir yanıt vermek oldukça kolay değildir.
" } ] }