{ "title": "Yumurtalık ve Rahim Alınması", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Yumurtalik-Ve-Rahim-Alinmasi-45217.jpg", "date": "21.01.2024 03:08:27", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "
Yumurtalık ve rahim alınması, Ayrı ayrı gerçekleştirilebileceği gibi tek bir ameliyatla da yapılabilir. Gerçekleştirilen ameliyatla yumurtalıklardan her ikisi veya biri alınıyorsa bu işlem oferoktomi olarak adlandırılır. Histerektomi olarak ifade edilen cerrahi müdahalede ise rahim ameliyatla çıkarılır.

Yumurtalık ve rahim alınması nasıl yapılır?

Rahmin bütünüyle alınması yani histerektomi, kadın hastalıkları ve doğum grubunun sezaryen ameliyatlarından sonra en sık rastlanan ameliyatlarından biridir. Histerektomi ameliyatları sıklıkla rahimdeki miyomlar için yapılmaktadır. Ayrıca, anormal kanama, rahim sarkması, doğum komplikasyonları, rahim içindeki zarın kalınlaşması, kanser, uzun süren ve rahim kaynaklı ağrılar da rahmin alınması sebeplerindendir.

Yumurtalık ve rahim alınmasının menopoza etkisi nedir?

Rahim alınması sonrası adet görülmez. Yumurtalıklar duruyorsa hormon salgılamaya devam eder ancak artık gebelik mümkün değildir. Adet görülmemesi durumu menopoz demek değildir. Çünkü bir kadının menopoza girip girmemesi rahimle değil, hormon salgılayan yumurtalıkların alınması ile ilgilidir. Menopozu belirleyen, yumurtalıklarda üretilen östrojen ve progesteron hormonlarıdır.

Yumurtalık ve rahim alınması birlikte gerçekleşmişse bunun neticesinde artık gebelik de mümkün olmayacaktır, menopoza da girilecektir. Ameliyat sırasında sadece rahmi alınmış, yumurtalıkları alınmamış ve menopozu başlamamış yani hormon salgılaması devam eden kadınlar ise menopoza girmezler. Badem şeklinde ve alt karında rahmin iki yanında yerleşik olan yumurtalıklar, adet döngüsünü kontrol eden hormonları üretir ve yumurtaları içeren organlardır.

Yumurtalıkların alınması (Oferoktomi) ameliyatı tek başına yapılabilecek bir ameliyat olabildiği gibi genellikle menopoza girmiş kadınlarda rahmin alınması için yapılan daha büyük bir ameliyatın bir parçası olarak da yapılmaktadır.
" } ] }