Rahim Ameliyatı Sonrası
Rahim ameliyatı sonrası, Kadınlar bazı sıkıntılar çeker ve bu süreçte hasta bazı zorluklar yaşar, belki de ömür boyu çekeceği sıkıntılar doğabilir. Ameliyat olmak için acele etmemelidirler ve doktorun önerdiği diğer tedavi yöntemlerini değerlendirmeleri gerekir. Bu tedaviler cevap vermezse rahim ameliyatı düşünülebilir. Rahim ameliyatı vajinadan gerçekleşirse, karında kesik olmayacağından hastanın iyileşmesi daha çabuk olacaktır.
Karından rahmi alma işlemi yapılırsa, yaralar oluşacağından hastanın biraz daha geç iyileştiği görülür. - Ameliyat sonrasında idrar torbası veya bağırsaklar yaralanabilir.
- Rahim ameliyatı sonrası 3-5 gün sancılar devam eder.
- Tuvalete çıkarken yanma ve kanama şikâyetleri görülebilir.
- Bacaklarda kızarıklık, şişlik ve ağrı görülebilir.
- Ameliyattan sonra, düşmeyen yüksek ateş meydana çıkabilir.
- Anesteziden kaynaklanan sorunlar yaşanabilir.
- Sıcak basması, bunalma ve göğüste ağrı yaşanabilir.
Rahim ameliyatı sonrası beslenme
Ameliyat sonrası oluşan yaraların daha hızlı düzelmesi, vücudun direnci yükselerek daha çabuk ayağa kalkılması için beslenme çok önemlidir. Ancak kabızlığa etken olacak gıdaları tüketmekten kaçınmak gerekir. Kabızlık tuvalete çıkıldığında zorlanmaya neden olacağı için ameliyat bölgesinde rahatsızlık verir. - Ameliyatın ilk günlerinde mutlaka sıvı gıdalar tüketilmeli, yumuşak besinler yenmelidir.
- İştah açıldığında normal yemeye başlandığında hazır gıdalardan uzak durup, taze sebze, taze meyve ve protein içeren yağsız gıdalar yenmelidir.
- Rahim ameliyatı sorası beslenme, haşlanmış ve yağsız tavuk, hindi, balıketi olmalıdır. Kırmızı et kabızlığa neden olduğu için tüketilmemelidir.
- Komposto şeklinde haşlanmış meyvelerin yenmesi rahim ameliyatı sonrası tüketilmesi gereken yiyeceklerdendir.
- Günde en az 1,5 litre su tüketilmelidir. Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Çiğ sebze, mısır, mantar, kuru yemiş ve baharatlı besinler tüketilmemelidir.
- Rahim ameliyatı sonrası posalı ve sıvı bakımından zengin gıdaların yenmesine özen gösterilmeli.
- Gaz yapıcı gıdaların tüketilmemesi gerekir.
- Lifli besinlerden olan, elma, muz, şeftali ve armut tüketilmelidir. Esmer pirinç, çavdar yüksek miktarda lif içerdiği için bol tüketilmelidir.
- C vitamini yaralı bölgenin düzelmesini hızlandırdığı için, portakal, lahana, çilek tüketilmelidir.
- A vitamini içeren gıdalardan havuç, ıspanak, haşlanmış patates yaraların düzelmesine iyi gelir.
- Rahim ameliyatı sonrası beslenme, ceviz, tam tahıllı buğday ekmeği, yumurta, yoğurt şeklinde besinleri tüketerek olmalıdır.
Rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar
Son derece ciddi olan ameliyat, sonraki yaşam için oldukça önemlidir. Hayati önem taşıyan kurallardan bazıları şunlardır; - Ameliyat sonrası hemen banyo, cinsel ilişki, ağır ev işleri yapmamalıdır.
- Araba kullanmamalı, egzersiz ve ağır sporlarla uğraşmamalı
- Hasta her istediği yemeği yememeli, katı gıdalardan uzak durmalıdır.
- Rahim ameliyatında yumurtalıklarda alındıysa, cinsel ilişki sırasında kuruluk sıkıntısı yaşayacağından, kuruluğu giderici jel kullanmalıdır.
- Uzun süren kanamalar yaşanabilir, vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
20.01.2024 10:58:01
Rahim Ameliyatı Sonrası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|