Hamilelikte Rahim Sarkması Belirtileri ve Tedavisi
26 Temmuz 2024

Hamilelikte Rahim Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Rahim Sarkması

Hamilelikte rahim sarkması, düşük riskini artıran önemli faktörlerden biridir. Genellikle birden fazla hamilelik geçiren kadınlarda daha sık görülmektedir. Rahim sarkması, genital organları yerinde tutan bağların gevşemesi ve uzaması sonucu oluşur. Bu durumda rahim vajinaya doğru ilerler ve çoğu zaman yalnızca rahim değil, aynı zamanda idrar torbası da vajinaya doğru sarkar.

Rahim sarkmasının derecesine bağlı olarak, öksürme, gülme ve cinsel ilişki sırasında idrar kaçırma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Rahatsızlık ileri boyutta ise, hatta ayakta dururken bile idrar kaçırma vakaları görülebilir. Eğer hamilelikte rahim sarkması tespit edilirse, bu durumda tıbbi müdahale zor olacağı için düşük riski artar ve bebeğin sağlığı ciddi şekilde tehlikeye girebilir.

Hamilelikten önce fark edilen rahim sarkması durumlarında, hamile kalmadan önce mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi sonrası hamile kalmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Rahim sarkması, çok sayıda hamilelik geçirmiş ve zor doğum yapmış kadınlarda daha sık görülse de, nadiren hiç doğum yapmamış kişilerde de ortaya çıkabilir. Eğer kasık bölgesinde basınç hissi ve idrar kaçırma durumu yaşıyorsanız, rahim sarkmasından şüphelenmeli ve mutlaka bir hekime başvurmalısınız.

Hastalığın Tanısı Nasıl Konur?

Hastanın belirtileri fark edip kontrole gitmesiyle, jinekolojik muayene sırasında rahim sarkmasının tanısı rahatlıkla konulabilir. Ancak nadiren de olsa, hiçbir belirti vermemiş kişilerde de rahim sarkması, rutin kontroller sırasında tespit edilebilir. Hamilelikte rahim sarkması genellikle önceden oluşmuş ve fark edilmemiş, hamilelik süresince ilerlemiş durumlarda yaşanır. Bu yüzden düzenli jinekolojik muayeneler yaptırmak önemlidir.

Rahim Sarkması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim sarkması tedavisinde, kişinin yaşı, genel sağlık durumu ve gelecekte çocuk sahibi olma isteği gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kriterlere göre uygun tedavi yöntemi belirlenebilir.

Genç ve çocuk sahibi olmak isteyen kişilerde, rahim alınmadan ön ve arka rahim duvarındaki fazla doku alınarak tedavi edilebilir. Ancak bilinmelidir ki, operasyon sonrası yaşanacak hamileliklerde ve doğumlarda rahim sarkmasının tekrarlama riski yüksektir. Hamilelikte rahim sarkması vakaları risklidir ve bu nedenle çok fazla müdahale etme şansı yoktur. Bu durumda kişinin olabildiğince dikkatli olması ve zorlayıcı işlerden kaçınması önerilmektedir. Risk derecesine göre cinsel ilişkiye ara vermek gerekebilir. Hastalığın ilk aşamalarında kişinin kendi kendine uygulayabileceği Kegel egzersizleri de önerilmektedir. Ancak kişinin yaşı ilerlemiş ve artık çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsa, en etkili tedavi yöntemi rahmin alınmasıdır.

Ekstra Bilgiler

Rahim sarkmasını önlemek için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Düzenli egzersiz yapmak ve pelvik taban kaslarını güçlendirmek.
  • Ağır kaldırmaktan kaçınmak.
  • Sağlıklı bir kiloda kalmak.
  • Kabızlık ve kronik öksürük gibi durumlardan kaçınmak.

Bu önlemler rahim sarkması riskini azaltabilir ve genel sağlığınızı koruyabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Rahim Duvarı Ölçümü Nasıl Yapılır?

Rahim Duvarı Ölçümü Nasıl Yapılır?

Güncel

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Anlaşılır

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Anlaşılır

Rahim Boynu Hastalıkları

Rahim Boynu Hastalıkları

Kadın Rahminin Görevleri Nelerdir?

Kadın Rahminin Görevleri Nelerdir?

Rahim Ağzı Kaşıntısı

Rahim Ağzı Kaşıntısı

Adet Kanaması Dışında Rahimden Kan Gelmesi

Adet Kanaması Dışında Rahimden Kan Gelmesi

Rahim Kanseri Bulaşıcımıdır?

Rahim Kanseri Bulaşıcımıdır?

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Bulaşır?

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Bulaşır?