Rahimde Yara Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Rahimde Yara Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde yara, rahmin dış yüzeyini oluşturan hücrelerin kısmen ya da tamamen hasar görmesi durumudur. Normalde olması gereken hücrelerin yerini farklı hücreler almıştır. Bu yeni hücre tabakaları daha ince yapıda olup, kan damarları yüzeye daha yakın konumlanmıştır. Bu nedenle, doku kırılgan ve enfeksiyon riski taşıyan bir yapıdadır ve kolay kanama görülebilir.

Rahim, kadın vücudundaki en önemli organlardan biridir. Çok güçlü kaslara sahip olup, oldukça esnektir. Bu, hamilelik ve doğum sürecinde belirgin hale gelir. Doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm uzunluğunda ve 40-50 gram ağırlığında olan rahim, doğum yapmış kadınlarda 6-7 cm uzunluğunda ve 60-70 gram ağırlığındadır. Rahim endometrium, miyometrium ve perimetrium adı verilen üç bölümden oluşur. Bu organ, her ay kendini yenileyerek kadın vücudunda yenilenmiş bir ürogenital sistem sağlar. Ayrıca rahim, cinsel tatminin yaşandığı bir organdır ve spermin geldiğini anlayarak rahim yatağını hazırlar. Bu hazırlık, birleşme gerçekleşirse çocuk oluşumunun başlamasına yardımcı olur.

Rahimde Yara Neden Oluşur?

Rahim, rahim ağzı tarafından kontrol altındadır. Rahim ağzı özel bir salgı üretir ve bu salgı, rahmi olası bakterilere karşı korur. Ayrıca, rahim içinden dışarı atılması gereken maddeler de bu salgı sayesinde atılır. Ancak bazı durumlarda salgı bezlerinde tıkanıklık yaşanarak, salgı bezleri görevini yerine getiremez. Bu durumda rahim korunamaz hale gelir ve zararlı bakteriler rahimde yara meydana getirebilir. Ayrıca vajinal iltihaplar, sperm öldürücü ilaç kullanımı, kremler ve prezervatif üzerindeki kimyasal maddeler de yara oluşumuna neden olabilir. Hamilelerde ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda rahimde yara durumuyla sıkça karşılaşılabilir.

Rahimde Yara Belirtileri Nelerdir?

Rahim akıntısında farklılık, var olan yaranın en büyük belirtisidir. Normalde sıvı, akışkan ve açık renkli olan akıntı, kokulu ve yoğun kıvamdaysa rahimde yara olduğundan şüphelenilebilir. Diğer belirtiler ise vajinal kanama, kaşıntı, yanma hissi, ilişki sırasında acı hissetme, idrar yaparken yanma hissi ve nadir olarak bel ağrısıdır.

Rahimde Yara Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Teşhis, sadece jinekolojik muayene ile fark edilebilir. Bu muayene sırasında kullanılabilecek bazı yöntemler şunlardır:

  • Kolposkopi: Şüpheli bir durum olup olmadığını daha rahat kontrol edebilmek için kullanılan bir yöntemdir. Büyütece benzeyen bir alet ile ışık altında rahim içi kontrol edilir. Ayrıca bu işlem öncesinde ya da inceleme esnasında rahmin bazı ilaçlar kullanılarak silinmesi ve zararlı olmayan maddelerle boyanarak incelenmesi de yapılır. Bu sayede rahmin nasıl bir reaksiyon göstereceği gözlemlenir.
  • Smear Testi: Her kadının olası hastalıkları önlemek için senede bir kere mutlaka yaptırması gereken testler arasındadır. Rahimde yara tespiti için de kullanılır. Oldukça kolay uygulanır. Jinekolojik muayene esnasında rahim ağzı salgısından özel bir çubuk ile bir miktar örnek alınarak patolojik incelemeye gönderilir.
  • Biyopsi: Jinekolojik muayene esnasında rahimde gözle görülen farklılıklar varsa lokal anestezi kullanılarak şüpheli görülen bölgeden parça alınarak incelenir. Birden fazla şüpheli bölge varsa her bölgeden parça alınması hastalığın teşhisi için önemlidir.

Rahimde yara tedavisi için genel olarak spekulum denilen bir cihazla rahim kontrol edilerek yapılmaktadır. Eğer rahimde yara varsa en sık kullanılan yöntemler koterizasyon, kriyoterapi ve lazer tedavileridir:

  • Koterizasyon: Isı ile yakma yöntemi olarak bilinir. Kalem şeklindeki aletin ucundan elektrik akımı geçtiği için ısı elde edilir ve yaraya uygulanarak yaranın kurutulması sağlanır. Uygulama oldukça kısa sürer ve hasta herhangi bir acı hissetmez.
  • Kriyoterapi: Bir nevi dondurma işlemidir. Sıvı karbondioksit veya azot yardımı ile yapılır. Tabancaya benzer bir alet kullanılır. Aletin ucundaki -180 derecelik ısı sayesinde yara donma işlemi gerçekleşir. Koterizasyona göre sağlıklı doku tahribatı yaşanma riski daha azdır ve işlem son derece basit olup birkaç dakika sürer.
  • Lazer Tedavisi: Lazer ışınları ile yaranın tedavi edilmesidir. Uygulama olarak koterizasyona benzer yanları oldukça çoktur.

Bu yöntemlerde hastaya anestezi uygulamaya gerek yoktur ve işlemler genellikle kısa sürede tamamlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Rahim Ağzı Yarası Nedenleri?

Rahim Ağzı Yarası Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim İçi Atması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim İçi Atması Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Kitle Tedavisi

Rahimde Kitle Tedavisi

Rahimde Kist Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Kist Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Yara Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Yara Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Boynu Hastalıkları

Rahim Boynu Hastalıkları

Güncel

Çift Rahim Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

Çift Rahim Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

Güncel

Rahimde Kanama Tedavisi

Rahimde Kanama Tedavisi

Rahimde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Rahimde Oluşan Değişimler

Hamilelikte Rahimde Oluşan Değişimler

Rahim Varisi Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Varisi Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Miyom Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Miyom Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Alınması Ameliyatı Riskleri

Rahim Alınması Ameliyatı Riskleri

Rahim Zarı İncelmesi Nedenleri?

Rahim Zarı İncelmesi Nedenleri?