Rahim Ağzı Kanseri ve Belirtileri Nelerdir?
19 Haziran 2024

Rahim Ağzı Kanseri ve Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı, temiz tutulması gereken alanların başında gelir. Ergenliğe girmiş bir bayanın 21-28 gün arasındaki aylık kanamaları rahim ağzı sayesinde gerçekleşmektedir. Rahim ağzı inanılmaz derecede esnektir. Rahim, kadındaki en güçlü organlardan biridir. Farklı yönlerde oluşan pek çok kas dokusu bulunan bu organ, doğum sırasında bebeği itmeye yarayan çok güçlü kaslar ile donatılmış pubik kemiğinin arkasında armut büyüklüğünde olan bir organdır. İnsanların varlığını ve devamını sürdürebilmesi için kadın rahmine ihtiyaç vardır. İnsanoğlu bu şekilde üremeye devam eder. Bir kadının rahmi her ay bebeği besleyebilecek kadar zengin bir doku üretmektedir. Halk arasında bu zengin dokuya adet kanaması adı verilmiştir. İçerisinde bir başka canlı üretebilen tek organ rahimdir.

Rahim Ağzı Kanseri ve Belirtileri

Rahim ağzı kanseri, dünyadaki bütün kadınların korkulu rüyası haline gelmiştir. Kadınlarda meme, bağırsak ve rahim ağzı kanserleri en sık görülen kanser çeşitleridir. Rahim ağzı kanseri, yani kadının üreme organlarında rahim ağzı kanseri (Serviks), normalin dışında gelişen kötü huylu tümörlere verilen isimdir. HPV enfeksiyonu kanseri vakalarının %90'ında HPV virüsü bulunmaktadır. Bu kanser çeşidi, kadınlardaki erken ilk cinsel ilişki, sigara kullanımı, doğum sayısının fazlalığı, doğum kontrol hapı kullanımı gibi faktörlerle ilişkilidir. Rahim ağzı kanserlerinin en sık görülen belirtileri arasında düzensiz adet görmek ve kanamalar, zaman zaman aşırı olması ya da ara ara lekelenmeler şeklinde görülmesidir. Bu hastalığın ilerlemiş sürecinde rahimde kötü kokulu vajinal akıntı ve idrarda kanama görülür. HPV virüsüyle maruz kalan kadınların rahminde 3-8 ay arasında değişen bir zamanda bu virüs kuluçka dönemine girer ve rahimde enfeksiyonuna neden olur. Bu süreçteki hastalar bir süre sonra çok nadir de olsa normale dönerler. Ancak bazı kadınlarda düşük dereceli servikal lezyonlar olabilmektedir. Yüksek dereceli servikal lezyonu olan kadınlar tedavi olmadıkları takdirde 10 yıl içerisinde bu lezyonlar kansere dönüşmektedir.

Rahim Ağzı Kanserinin Evreleri

Birinci Evre:
Serviks hala rahim içinde sınırlıdır. Sadece biyopsi ile görülen mikroskobik muayene sırasında çıplak gözle görülen kanserler 4 santimetreden daha küçük ya da 4 santimetreden daha büyük olan kanserlerdir.

İkinci Evre:
Vajina dışına yayılan serviksin yanındaki yumuşak dokuya kadar vajina kubbesine sıçramış kanserdir.

Üçüncü Evre:
Kanser, rahmin dışına yayılmış, pelvik yan duvarlarına ve vajinanın alt kısmını tutmuştur. Ayaklarda ödem yapmış ve idrar akışında daha etkili olmuştur.

Dördüncü Evre:
En fazla yayılmış rahim ağzı kanseridir. Serviks rahmin tamamına yayılmış, en ileri derecedeki kanserdir. İdrar torbasına, rektuma, karaciğere ve akciğere kadar ilerlemiştir.

Rahim Ağzı Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim ağzında pap-smear testi yapılır. Bu test, bir fırça yardımı ile vajinanın içerisindeki sıvıdan alınan bir örnek ile patolojiye gönderilip bir patolog tarafından değerlendirilerek normal ya da anormal hücre taraması yapılır. Sonuç şüpheli görülen hastalarda kolposkopik inceleme yapılır. Serviks optik büyütücü ile inceleme sonucu pozitif çıkarsa biyopsi işlemi yapılır. Biyopsinin patolojik işlemi sonucunda hücrelerde bozukluk bulunursa rahim ağzı konizasyon operasyonu ile çıkarılır. Bu yöntem hem tedavi hem de teşhis sayılır. Biyopsi ile serviks kanseri tanımlanmışsa tedavi sürecini oluşturmak için hastalığın boyutunu tespit etmek gerekir. Bu tümörün boyunun yayıldığı alanlar gözden geçirilir. Çünkü rahim ağzı kanseri bölgesel yayılan bir kanser türüdür. Rahmin dışına taşmış ileri derecedeki kanserli hastaları doktorlar ameliyat etmezler. Radyoterapi ile tedavi etmeye çalışırlar. Ancak kanserin ilerlemesine göre kemoterapi uygulanır. Daha ileri derecelerde ameliyat olmuş kanser hastalarında patolojik sonucunun iyi gelmemesi halinde pozitif çıkan sonuçlara göre ve lenf bezlerine kadar ilerlemiş vakaları kemo-radyoterapi ile tedavi etmeye çalışırlar. Bu kanser türünden korunmak için kadınların en az yılda bir kez smear testi yaptırmaları gerekir. Ayrıca son zamanlarda rahim ağzı kanserinin aşısı bulunmuştur ve 9 yaşından başlayarak bütün kadınlara bu aşı yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Rahim Kokusu Nasıl Önlenir?

Rahim Kokusu Nasıl Önlenir?

Güncel

Gebelikte Rahim Ağrısı

Gebelikte Rahim Ağrısı